CARA PORT IN KE XOX

Assalamualaikum wbr dan Salam hormat kepada semua bakal pengguna simkad ONEXOX. Tips pada kali ini, pihak kami akan tunjukkan panduan lengkap cara port in dari lain-lain telco ke XOX. Sebelum kekalkan nombor lama atau MNP, ada beberapa perkara yang anda perlu semak sebelum memulakan proses pendaftaran. Antaranya adalah seperti di bawah.

Syarat Port In

 1. Pastikan nombor yang nak dikekalkan tersebut masih AKTIF dan belum di TERMINATED oleh telco asal. Jika dalam “GRACE PERIOD” haruslah ditambahnilai terlebih dahulu untuk memastikan nombor aktif dan bersedia untuk balas SMS pengesahan untuk “PORT OUT” dari telco semasa.
 2. Pastikan nombor yang nak MNP adalah milik user tersebut. Maksudnya masa user daftar di Telco lama user gunakan IC dia sendiri. Kalau user ragu-ragu boleh call ke Telco asal dia bagi mengesahkan Pemilik Nombor tersebut. Kalau ada apps boleh cek di apps (biasanya sesetengah Telco akan letak nama pemilik nombor pada apps). Jika sekiranya pemilik nombor adalah orang lain (nombor didaftar dengan IC kakak, abang atau kekasih) masih boleh diteruskan dengan syarat mesti dapatkan gambar IC pemilik sebenar.
 3. Sekiranya user guna Postpaid, pastikan semua bil semasa telah dijelaskan dan tiada baki tertunggak. Pastikan juga tiada kontrak dengan Telco semasa.
 4. Sekiranya user guna Prepaid pastikan tiada hutang dengan Telco semasa (contohnya sos topup) dan pastikan ada balance kredit sekurangnya RM 1 bagi melancarkan urusan MNP (user akan kena reply SMS so akan guna kredit)

Cara Port In ke XOX

Okay seterusnya, jika semua syarat di atas dipenuhi, anda boleh ikut step di bawah:

 1. Klik link https://www.xoxprepaidplan.com/daftar atau scan QR code
 2. Langkah seterusnya sila pilih ONEXOX PREPAID atau ONEXOX BLACK atau XOX eSIM.
 3. Klik SWITCH NOW.

cara port in ke xox

 1. Untuk ONEXOX BLACK, anda boleh pilih plan XOX yang ditawarkan.
 2. Seterusnya sila isi maklumat nombor telefon yang ingin dikekalkan dan telco asal asal anda.
  • Current Mobile Operator – Telco asal/lama anda.
  • Selected Number/s – Nombor yang anda ingin kekalkan.

cara port in ke xox
 1. Seterusnya sila isi datail maklumat penghantaran anda seperti nama penuh, nombor kad pengenalan, alamat lengkap, tarikh lahir dan sebagainya. Pastikan anda memasukkan emel yang aktif kerana maklumat nombor tracking penghantaran akan dihantar ke emel anda.

cara port in ke xox
 1. Untuk bahagian ini juga, anda perlu upload gambar IC anda yang original.
 2. Seterusnya, anda dah boleh buat pembayaran kepada pihak XOX sekiranya anda telah masukkan detail semua maklumat pendaftaran port in simkad anda. Bayaran boleh dibuat secara online banking atau kredit kad.
 3. Sebelum anda buat pembayaran dan checkout pastikan maklumat dealer adalah seperti di bawah. Ini bagi memudahkan pihak kami untuk melakukan support atau bantuan sekiranya anda menghadapi sebarang masalah.
PORT-IN-KE-XOX

Nota

Proses penghantran simkad ambil masa 1 – 2 hari bekerja. Sekiranya anda dari Lembah Klang, anda akan menerima simkad pada hari yang sama.

Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau perlukan bantuan Port In, klik sahaja link whats app di bawah. InsyaAllah pihak kami akan bantu anda

Daftar Sekarang Juga

cara port in xox

Jom Kekalkan Nombor Lama Anda ke XOX dan nikmati penjimatan yang luar biasa. Di ONEXOX, semua data/minit panggilan yang tidak digunakan akan carry forward ke bulan berikutnya.

Like kami di Facebook untuk dapatkan info update dan promosi terkini dari ONEXOX!